Geld lenen zonder traditionele bank?

Vanaf heden is het mogelijk om geld te lenen zonder de tussenkomst van een traditionele bank. In deze vorm leent u direct van de particulier en bent u in vaak vele malen goedkoper uit. U betaalt namelijk geen bankkosten meer en spreekt rechtstreeks met een particulier een acceptabele looptijd en rentevoet af.

Het aangaan van een particuliere lening kent meerdere vormen. Zo kunt u rechtstreeks met 1 partij/persoon een lening aangaan of kunt u kiezen voor een wat bredere vorm, genaamd crowdfunding. Bij crowdfunding zet u uw kredietaanvraag online en kunnen meerdere personen zich inschrijven op uw aanvraag en een gedeelte van het totaalbedrag aan u lenen. Zodoende heeft u dus te maken met meerdere kredietverstrekkers. Dit biedt zeker een goede uitkomst, wanneer u een vrij hoog krediet wenst te ontvangen. In beide gevallen betreft het echter geld lenen zonder bank en bent u goedkoper uit dan bij een bank.

Naast deze vorm van particuliere leningen zijn er ook nog de kredietmaatschappijen. Ook zij bieden u vaak een wat lagere rente dan de traditionele, grote, banken. Voordat u een lening aangaat is het van groot belang dat u eerst meerdere offertes aanvraagt, zodat u een goed beeld heeft van de totale kosten voor uw specifieke aanvraag. Er zijn, naast het opkomende crowdfunding, ook tal van kredietmaatschappijen te vinden op het internet. Laat u zich dus goed inlichten alvorens u een keuze maakt.

Over het algemeen kan echter wel gezegd worden dat het aangaan van een lening met 1 particulier het goedkoopste is. In alle andere gevallen (crowdfunding, kredietmaatschappij, bank) is er namelijk sprake van een derde partij. Aangezien deze partij ook geld moet verdienen, zal uw lening vaak iets duurder uitvallen. Toch kan uw specifieke situatie hiervan afwijken. Vraag dus altijd meerdere offertes aan voordat u een keuze maakt.

 


Lees meer over Financiën.